Elena Nedelcu este doctor în filosofie si Conferentiar Universitar Dr. la Universitatea "Nicolae Titulescu" la catedra de economie. Este membru al Asociatiei Europene a Sociologilor (ESA) si al Asociatiei Sociologilor din România.
Printre lucrarile publicate de Elena Nedelcu se numara Cultura politica româneasca si cultura politica europeana: interferente si delimitari, The Aspirations and the Inclusive Social Tendencies of Civic Culture in the Era of Globalization. A New Paradigm: “Civic Sociology” – Epistemological and Social Premises, INTED2009, Valencia si Perceptia identiatii nationale în epoca mondializarii.
Genurile si socializarea politica în actuala societate româneasca
Studii sociologice privind patternurile de autoritate în familie si scoala indica faptul ca în România nici familia nici scoala nu încurajeaza suficient participarea libera a copiilor la luarea deciziilor. În familie, în relatiile parinti-copii este frecvent întâlnit modelul autoritar (40,7 % dintre tinerii intervievati sustin fie ca nu au avut nici o influenta, fie ca influenta lor a fost foarte mica în ceea ce priveste luarea deciziilor în familie). Acelasi model autoritar este întâlnit si în scoala: 59,8 % din subiecti afirma ca scoala nu le-a oferit posibilitatea sa se plânga în situatia unui tratament nedrept. În cazul fetelor, accesul la decizie este si mai scazut decât al baietilor (70% fata de 59,1%)
Se constata ca experientele timpurii ale socializarii afecteaza predispozitiile personalitatii individului si în consecinta, pot afecta si atitudinile politce.
Ele au un efect cumulativ asupra viitoarei participari politice a actorului social. Probabilitatea ca individul care are sanse constante de participare nonpolitica sa o generalizeze la participarea politica este mare. Cu alte cuvinte, încurajarea tinerilor în general - si a fetelor în special - sa participe la luarea deciziei în familie si scoala creste sansa implicarii lor ulterioare în viata politica. Oamenii au tendinta sa extrapoleze sansele sau nesansele participarii nonpolitice la sfera politicului. Astfel, daca ei au sansa de a participa la multiple decizii sociale în sfera nonpolitica, se vor astepta sa fie capabili sa participe si la deciziile politice.
Pe de alta parte, se constata ca experientele nonpolitice îi pot conferi individului deprinderile de auto-exprimare si sistemul tacticilor politice necesare în participarea politica.
|