HOME  | VISION  | EXTENDED NETWORK  | ARCHIVE  | CONTACT US Poème Ithaka
 
 
Carrefour logo

www.carrefour.ro

sponsors
 
 
Radio Romania logo

www.srr.ro

HotNews logo

www.hotnews.ro

Europe for Citizens

www.femmesparite.eu/fr

 
 

Janvier 2006
Conférence Européenne
L'Euro - sept ans après

Novembre 2005
Les scénarios de l'Europe après le rejet du Traité constitutionnel: Quel élargissement ? Quel approfondissement ?

Juin 2005
Table ronde: “Le referendum sur la Constitution europeenne, France, 29 mai, des explications et des consequences”
suite...

Mai 2005
Colloque: "De la signature du Traite ŕ une intégration réussie dans l’Europe Unie"
suite...

Avril 2005
Conférence ŕ Cluj - "L’Intégration européenne, compte ŕ rebours pour la Roumanie"

Mars 2005
Conference « L’avenir de l’Europe. Quelle Roumanie dans quelle Europe ?»
suite...

Archives

Egalitate de sanse pentru femei in politica romaneasca

“ Voci feminine care aduc schimbare Egalitate de Sanse Pentru Femei in Politica Romaneasca: Obstacole si Provocari”

 

 

Elena Nedelcu este doctor în filosofie si Conferentiar Universitar Dr. la Universitatea "Nicolae Titulescu" la catedra de economie. Este membru al Asociatiei Europene a Sociologilor (ESA) si al Asociatiei Sociologilor din România.

Printre lucrarile publicate de Elena Nedelcu se numara Cultura politica româneasca si cultura politica europeana: interferente si delimitari, The Aspirations and the Inclusive Social Tendencies of Civic Culture in the Era of Globalization. A New Paradigm: “Civic Sociology” – Epistemological and Social Premises, INTED2009, Valencia si Perceptia identiatii nationale în epoca mondializarii.

Genurile si socializarea politica în actuala societate româneasca

Studii sociologice privind patternurile de autoritate în familie si scoala indica faptul ca în România nici familia nici scoala nu încurajeaza suficient participarea libera a copiilor la luarea deciziilor. În familie, în relatiile parinti-copii este frecvent întâlnit modelul autoritar (40,7 % dintre tinerii intervievati sustin fie ca nu au avut nici o influenta, fie ca influenta lor a fost foarte mica în ceea ce priveste luarea deciziilor în familie). Acelasi model autoritar este întâlnit si în scoala: 59,8 % din subiecti afirma ca scoala nu le-a oferit posibilitatea sa se plânga în situatia unui tratament nedrept. În cazul fetelor, accesul la decizie este si mai scazut decât al baietilor (70% fata de 59,1%)

Se constata ca experientele timpurii ale socializarii afecteaza predispozitiile personalitatii individului si în consecinta, pot afecta si atitudinile politce.

Ele au un efect cumulativ asupra viitoarei participari politice a actorului social. Probabilitatea ca individul care are sanse constante de participare nonpolitica sa o generalizeze la participarea politica este mare. Cu alte cuvinte, încurajarea tinerilor în general - si a fetelor în special - sa participe la luarea deciziei în familie si scoala creste sansa implicarii lor ulterioare în viata politica. Oamenii au tendinta sa extrapoleze sansele sau nesansele participarii nonpolitice la sfera politicului. Astfel, daca ei au sansa de a participa la multiple decizii sociale în sfera nonpolitica, se vor astepta sa fie capabili sa participe si la deciziile politice.

Pe de alta parte, se constata ca experientele nonpolitice îi pot conferi individului deprinderile de auto-exprimare si sistemul tacticilor politice necesare în participarea politica.

 

 
Europe Unie
Plus d’Europe
Des Mots Nouveaux pour l’Europe
ORSI
Marque Roumanie
UE / OTAN
Articles
Discours
Recherche
 
Education
Programmes
Temoignages
Bourses
Bulletin de Soutien
 
Transparence Financière
Valeur Ajoutée
 
Qui sommes nous ?
L’équipe
Bureau Exécutif
Webadmin: e-mail