Gabriela Cretu este vicepresedinta Organizatiei Nationale de Femei PSD din anul 2005 si membru al Biroului National al Organizatiei de Femei PSD (Forumul femeilor) înca de la înfiintare. Este colaboratoare a Choisir la cause des femmes in România pentru proiectul Clauza europencei celei mai favorizate si s-a implicat în campanii si proiecte initiate de Internationala Socialista a Femeilor, PES Women, Reteaua Feminista Europeana, NDI. Activeaza în Forumul Parlamentar European pentru Populatie si Dezvoltare, calitate în care a reprezentat PE la Conferinta FNUPD – Bankok 2006, a condus sesiunea principala la Conferinta Parlamentara G8 - 2007, a participat la Conferinta Internationala despre Populatie si Dezvoltare, Sibiu, 2007, a lansat raportul FNUPD 2007 etc.
Egalitatea în zece... schimbari
Femeile reprezinta mai mult de jumatate din populatia tarii. Banalitatea acestei afirmatii este concurata doar de o alta – punctul de vedere si interesele femeilor din România nu conteaza în decizia publica din România. Concluzia pe care o tragem este grava - tara noastra nu este o democratie pentru ca nicio democratie nu poate ignora majoritatea.
Putinele femei care au voce în spatiul public nu îsi asuma un program politic centrat pe problematica egalitatii; barbatii, cu atât mai putin. Legea fundamentala, Constitutia, garanteaza egalitatea cetatenilor indiferent de gen dar între starea de fapt si prevederea de drept distanta este semnificativa. Pentru a o reduce, pentru ca femeia sa se transforme din cetatean de rangul doi (titular de numeroase obligatii) în cetatean egal în drepturi si obligatii cu ceilalti cetateni avem nevoie de câteva schimbari majore. Propun un program în zece puncte, toate necesare:
- Cultura politica pentru toti si toate; cetatenia nu este un dat natural; constiinta drepturilor si obligatiilor noastre se formeaza prin educatie; suntem, dupa acest criteriu, undeva prin secolul al nouasprezecelea...
- Reabilitarea politicii drept activitate respectabila; politica are în societatea noastra conotatii care oscileaza între infractiune si derizoriu; ti-e si rusine sa spui ca practici asa o activitate…
- Reprezentare echilibrata, obligatorie prin lege în toate organismele alese (adica cel putin 40% fiecare gen); politicienele ar putea deveni reprezentative pentru femei în general si ar avea si voturi suficiente ca sa încline balanta. Sa vedeti ce curtate ar fi la negocieri…
- ONG-urile, societatea civila, care militeaza pentru egalitate, împotriva discriminarii, pentru drepturile omului, ar trebui sa creeze retele de sprijin pentru femei, sa descopere si sa sustina pe cele care au ceva de spus, angajate în promovarea acelorasi valori; cautarea trebuie realizata inclusiv în cadrul partidelor politice.
- Barbatii care au depasit gândirea feudala trebuie sa-i convinga si pe ceilalti, sa nu taca si sa beneficieze în liniste de regulile care-i avantajeaza… Ei exista dar sunt de o discretie echivalenta cu absenta...
- Presa trebuie sa înceteze sa mai victimizeze si infantilizeze femeile; vorbesc de celelalte femei, nu de vedete… A promovat în ultimii ani o multime de „modele” care nu sunt în masura sa ofere încredere în sine nici tinerei, nici mai batrânei generatii. În acest timp, femei cu adevarat remarcabile în politica româneasca (sau care ar putea fi astfel în alt context) sunt aproape anonime. Putem presupune ca nu este nimeni interesat în reabilitarea imaginii politicii si politicianului; de imaginea femeii nici nu vorbesc…
- Clarificari; când va gânditi la „femei”, va rog, nu va gânditi la femeile sefilor pe care-i invidiati sau la vreo actrita sau cântareata! Gânditi ca femeile care ar merita sustinerea si recunoasterea voastra sunt: mama, partenera, fiica, sora, colega de birou, fata de la librarie…
- Reconcilierea între politica, munca si viata privata; crese si gradinite suficiente, program de lucru flexibil, sarcini gospodaresti si educative împartite echitabil între parteneri; politica trebuie sa manânce mai putin timpul si sa amenajeze mai mult spatiul social ca sa traim cu totii în el; inclusiv femeile si copiii…
- Aplicarea legii; sa renuntam la politica formelor fara fond si la institutiile care nu functioneaza sau functioneaza prost; legile destinate sa echilibreze putin relatiile dintre genuri în România (pentru ca ele exista!) sunt exemple tipice de forme fara fond…
- Democratizarea organizatiilor; partidele, sindicatele, toate asociatiile trebuie sa devina locuri de dezbatere publica reala pentru membrii lor, barbati sau femei deopotriva; deciziile luate în spatele usilor închise si ierarhiile opresive în orice asociere la care aderi voluntar trebuie sa dispara…
O concertare a actiunii tuturor – pentru ca fiecare poate face ceva acolo unde se afla - ar putea duce la rezultate reale într-un timp rezonabil. Chiar si generatia mea de femei ar putea sa prinda schimbarea în bine a societatii românesti înainte de pensie. Forta implicarii fiecarui factor si ritmul transformarii nu justifica deocamdata un optimism comparabil cu cel pe care, cu ani în urma, îl avea Silviu Brucan...
|