Mihaela Miroiu este Prof. univ. dr. Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA si specialista în: Teorie Politica, Etica Politica, Teorii Politice Feministe.
Coautoare a 12 carti si initiatoarea primului program doctoral de Stiinte Politice din România, Mihaela Miroiu este membra a mai multor asociatii internationale printre care: International Association of Political Science; International Association of Women Philosophers; International Association for Philosophy Teachers; Societatea Româna de Stiinte Politice; Societatea de Analize Feministe AnA si Presedinta de onoare a FILIA: Centru de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen.
În anul 2005, Mihaela Miroiu a primit premiul pentru Promovarea Egalitatii de Sanse în România, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Premiul pentru promovarea drepturilor femeilor, Femeia Anului 2005 oferit de Revista Avantaje.
Despre impactul femeilor în viata sociala si politica româneasca:
Rolul femeilor este enorm în viata sociala. Nasc si cresc copii, îngrijesc barbati, batrâni si bolnavi, produc jumatate din PIB, fac studii superioare în proportie mai mare decât barbatii, fac cercetare, produc competitiv, scriu carti si fac stiinta si arta, pleaca la munca în afara granitelor sa sprijine familia si indirect bugetul public, întretin relatiile de familie si de prietenie, fac voluntariat în ONG-uri, fac ca bisericile sa nu fie goale, se ocupa de memoria celor dusi. Produc foarte mult si detin foarte putin capital.
Politica înseamna sa stabilesti dupa ce politici si reguli, dar si cu ce bugete traiesc cetatenii din domeniul bugetar, pensionarii si cei asistati social, cum se cheltuiesc banii pe bunuri comune. Pe scurt, înseamna sa ai pâinea si cutitul.
Impactul lor în astfel de decizii este cam 6-7% la nivel local, un pic peste 9% la nivel parlamentar si guvernamental. Adica este un impact complet minor, în mod direct si asumat. Cu alte cuvinte, ele sunt intens contribuabile si palid cetatene de decizie.
|