HOME  | VISION  | EXTENDED NETWORK  | ARCHIVE  | CONTACT US Poème Ithaka
 
 
Carrefour logo

www.carrefour.ro

sponsors
 
 

Janvier 2006
Conférence Européenne
L'Euro - sept ans après

Novembre 2005
Les scénarios de l'Europe après le rejet du Traité constitutionnel: Quel élargissement ? Quel approfondissement ?

Juin 2005
Table ronde: “Le referendum sur la Constitution europeenne, France, 29 mai, des explications et des consequences”
suite...

Mai 2005
Colloque: "De la signature du Traite à une intégration réussie dans l’Europe Unie"
suite...

Avril 2005
Conférence à Cluj - "L’Intégration européenne, compte à rebours pour la Roumanie"

Mars 2005
Conference « L’avenir de l’Europe. Quelle Roumanie dans quelle Europe ?»
suite...

Archives

Discours

Discursul domnului Mircea Dan Geoana Ministrul de Externe al Romaniei pentru ceremonia de inchidere a lucrarilor colocviului « Ce fel de Romanie in ce fel de Europa? Europa Tinerilor Romani », organizat de catre fundatia Robert Schuman si Fundatia Ithaka la Palatul Parlementului, Vineri 12 martie – Sambata 13 martie 2004

Cred că adevărata încercare prin care trecem este de a convinge tinerii români nu numai că România se va integra în Uniunea Europeană, dar să răspundem cu adevărat la întrebarea: "Ce fel de Românie vom avea atunci când ne vom integra în UE?"

Şi de fapt, aceasta ne conduce la o întrebare care a bântuit generaţiile succesive de elite româneşti de la crearea statului român modern. Cine suntem? Cărui sistem de valori aparţinem?

Dintr-un punct de vedere, momentul pe care îl traversează România astăzi, pe cale să se ancoreze în Occident, este similar cu momente istorice pe care această ţară şi elitele succesive ale ţării le-au mai trăit. România s-a putut forma ca stat modern cu sprijinul Franţei, după războiul Crimeei, după o schimbare de realitate geostrategică în regiune, când pentru prima dată puterile occidentale, după multe secole, au putut avea un interes explicit în această zonă a Europei, interferând cu puterile tradiţionale ale zonei, în principal puterea otomană şi puterea rusească.

În mod instinctual, în mod firesc, pe baza mitului originar pe care ne-am construit identitatea noastră- latinitatea, romanitatea - elitele româneşti, ca şi voi astăzi, s-au repezit către Occident, încercând cât de repede au putut să se ancoreze la lumea la care totdeauna au aspirat şi faţă de care totdeauna s-au întrebat dacă suntem acceptaţi ca parteneri egali sau ca rude periferice. Elitele noastre se educau atunci la Berlin şi la Paris; vântul Revoluţiei de la 1848, crearea de identităţi naţionale şi schimbarea de echilibru strategic în zona noastră, au produs prima efervescenţă a recuplării noastre cu Occidentul, după secole de pribegie identitară şi de chin naţional. Şi aceste cicluri succesive au continuat. Niciodată mai mult decât câteva decenii la rând fără un alt război, fără un alt accident geostrategic, fără ca o altă tragedie să nu curme aceste iteraţii frânte de modernizare şi occidentalizare ale României.

De ce astăzi avem o şansă mai bună decât în iteraţiile precedente? În primul rând cred că victoria Occidentului este zdrobitoare de această dată. Şi spun Occidentul în sens identitar şi de valori. Şi pentru că putem anticipa, pentru prima dată poate de la colonizarea Daciei, acum 2000 de ani, că ne putem aştepta - în sfârşit pentru această naţie chinuită-, la un lung curs al păcii, securităţii şi foarte probabil al dezvoltării. De aceea, apartenenţa peste câteva săptămâni la NATO este pentru noi un eveniment istoric, pentru că este vorba de garantarea securităţii României de către Occidentul unit şi de aceea integrarea europeană în 2007 reprezintă consfinţirea reîntoarcerii României după 2000 de ani la familia de civilizaţie occidentală.

Problema pe care o avem noi, elita acestei ţări şi mai ales voi, elita tânără a acestei ţări, este că spre deosebire de iteraţiile anterioare istorice, când elitele naţionale construiau în principal în jurul idealului naţional, de această dată suntem chemaţi să facem o introspecţie istorică şi să construim un model de societate românească bazat în acelaşi timp pe naţional şi pe european. Aş spune, datorită victoriei zdrobitoare a Occidentului şi a valorilor europene, că la această oră, elita românească, oricât de talentată şi oricât de educată ar fi ea, ca voi, cei din jurul acestei mese, este probabil astăzi incapabilă să producă singură un alt proiect de societate care să re-mobilizeze energiile acestei naţiuni în afara marelui proiect de societate europeană.

Avem o şansă astăzi nu numai de modernizare în sânul familiei europene dar şi o şansă, dacă o construim cu inteligenţă şi cu prudenţă, să putem pentru prima dată, după multe decenii să repoziţionăm energiile pozitive dar vlăguite ale acestei naţiuni în spatele unui mare proiect de societate consimţit şi identitar. Este cea mai mare provocare intelectuală şi naţională pe care a avut-o vreodată elita românească.

Principala problemă a României astăzi nu este atât de mult întârzierea economică, culturală, socială, de nivel de civilizaţie, care este evidentă şi care este un dat istoric. Problema principală pe care o are România astăzi nu este calitatea clasei politice, care este aşa cum este. Problema României nu este starea economiei şi a serviciilor sociale şi a infrastructurilor care sunt aşa cum sunt.

Marea problemă a României de astăzi este lipsa de încredere în talentul şi în forţa acestei naţiuni şi care pleacă în primul rând de la elita acestei ţări. Avem în continuare un complex de provinciali vis-a-vis de Occidentul central. Avem în continuare un complex "d ’ enfant mal aimé". Avem, de fapt, o neîncredere în noi înşine.

Vreau să vă spun un lucru, după atâţia ani de zile care i-am petrecut şi în Europa, în America şi acasă: că nu am nici un fel de dubiu că, puşi într-un cadru corect, motivat şi transparent, românii sunt la fel de capabili să fie performanţi, încrezători şi plini de succes ca oricare alt tânăr sau tânără din Occidentul dezvoltat. Aceiaşi oameni, care acasă sunt plini de dubii şi care au neîncredere în sistem, în societate, în instituţii, expatriaţi într-o şcoală bună, într-un mediu performant, undeva în Occident, devin brusc mult mai performanţi şi mai motivaţi. Vestea bună este că a început să fie şi acasă suficient de multă masă critică de altceva, în principal în zona privată şi zona tânără, care să înceapă să dea şi pe teritoriul românesc acelaşi rezultat mai fecund decât până acum.

Deci această idee europeană reprezintă pentru noi, pe de o parte o formă de "răzbunare" istorică pentru secolele în care am fost forţaţi să stăm deoparte, este o şansă de modernizare accelerată, pentru că resursele care vin de la Uniunea Europeană şi mai ales modelul de societate pe care-l adoptăm, mediul de securitate şi mediul de integrare europeană vor permite României să facă cea mai rapidă, cea mai comprimată cursă de recuperare a decalajului istoric pe care l-a avut vreodată de făcut, din punct de vedere istoric.

Eu cred cu intensitate că, dacă ne vom face treburile un pic mai bine şi mai repede acasă, avem o şansă reală ca undeva între trei, cinci, şapte, opt ani, să putem să recuperăm în mare decalajul faţă de Europa Centrală şi cred că putem să sperăm ca la orizontul unei generaţii - deci care va dura mai mult, poate 20, 25, 40 de ani, depinde de viteza noastră - să recuperăm în linii mari, decalajul faţă de media europeană. Deşi pare mult, este relativ comprimat faţă de decalajul de câteva secole bune pe care îl avem.

De aceea, problema pe care trebuie să ne-o punem astăzi nu este numai integrarea în UE. Eu cred că 2007 este o ţintă care poate fi atinsă. Ea este oferită cu sinceritate şi prietenie României, şi aici aş vrea să mulţumesc Franţei care, ca întotdeauna, în momente decisive, a fost integral alături de România, alături de multe alte ţări occidentale. Dar Franţa s-a bătut la Consiliul European de la Bruxelles din decembrie de acum câteva luni, pentru respectarea calendarului 2004, 2005, 2007, deşi au fost multe voci mai sceptice.

Dar problema nu este numai respectarea calendarului, pentru că acest calendar poate fi respectat. Miza este mult prea mare şi riscul eşecului este devastator pentru orice guvern şi orice partid politic pentru a nu încerca să luptăm cu inerţiile pe care le avem, inclusiv legate de corupţie, de justiţie de administraţie. Pentru că între teama de necunoscut şi frica de a menaja un sistem de interese bine constituit şi teama de a eşua într-un proiect atât de mare şi de vizibil cum este integrarea europeană, între două presiuni contradictorii, luciditatea clasei politice româneşti şi pragmatismul său vor indica că trebuie să mergem pe calea integrării Europene, chiar dacă va trebui să renunţăm la unele din tabieturile care au dominat din păcate acum şi în trecut clasa politică românească şi administraţia românească câteodată neperformante şi coruptibile.

Adevărata întrebare este cât de pregătiţi vom fi la momentul integrării şi imediat după acest moment. Adevărata întrebare este dacă vom putea să avem acces şi să folosim miliardele de euro, care sunt oferite, mai limitat dar cu generozitate României pentru modernizarea sa.

Deci, spun că principala problemă pe care o are România astăzi nu este atât reforma economică, deşi importantă, pentru că ea a intrat într-o anumită logică de transformare inevitabilă. E ca legile fizicii, nu poţi să le opreşti. Adevărata problemă a României este calitatea administraţiei publice a acestei ţări. Şi aici trebuie să ne concentrăm eforturile în următorii ani de zile. Nu poţi să construieşti o societate modernă şi europeană, nu poţi să execuţi un mare proiect de societate fără să ai capacitatea de a te duce cu el în profunzime şi, prin aceste servicii publice mai bine executate, să poţi să redai românilor şi româncelor încrederea că în ţara lor se poate duce o viaţă decentă, corectă, în care performanţa este recompensată şi lenea şi furtul sunt pedepsite.

Aceasta este, de fapt, provocarea pe care o avem: Pe de-o parte, depăşirea propriei neîncrederi în forţele noastre, această formă păguboasă de a ne lamenta la nesfârşit şi, pe de altă parte, depăşirea vulnerabilităţilor structurale în societate, în administraţie şi în clasa politică pentru care această şansă de marş forţat către modernitate, pe care o reprezintă proiectul european, poate să fie un început coerent.

Fac un apel la voi, la cei tineri, care sunt convins că sunteţi frământaţi de întrebări mult mai prozaice şi mult mai imediate legate de cariera voastră, de ce job să alegeţi. Dar undeva, în memoria colectivă pe care toţi o avem, care ţine minte iteraţiile istorice ale generaţiilor din urmă, cu toţii avem aceste întrebări. Eu vă spun, nu pentru propagandă, nu pentru reclamă, nu pentru a vă motiva, vă spun că o şansă ca aceasta nu a avut România de când suntem noi pe acest pământ. Putem pentru prima dată în istoria noastră, de când avem conştiinţă naţională să putem să devenim organic, structural, parte integrantă a Occidentului, cu toate consecinţele de societate, de valori şi de calitatea vieţii pe care acesta le antrenează. Veţi fi, sunt convins, români mândri, cetăţeni europeni şi români în egală măsură. Sunt convins că veţi putea face un lucru frumos şi fără precedent în România.

De aceea cred cu foarte mare intensitate în proiectul european, cu toate întrebările pe care le avem cu privire la acesta şi la viitorul acestuia. De aceea cred că aceasta este o oportunitate şi un pretext de modernizare a României şi cred că este matricea în care anumite deficienţe de încredere în forţele proprii pot fi remediate.

Putem să o facem şi sunt foarte bucuros că am avut ocazia să mă întâlnesc cu voi şi să mulţumesc partenerilor noştri pentru această frumoasă iniţiativă şi să mulţumesc atât Fundaţiei Schuman cât şi Fundaţiei Ithaka pentru această conferinţă pe care aş vrea să o văd având un "suivi".

Mulţumesc foarte mult.

 
 
Europe Unie
Plus d’Europe
Des Mots Nouveaux pour l’Europe
ORSI
Marque Roumanie
UE / OTAN
Articles
Discours
Recherche
 
Education
Programmes
Temoignages
Bourses
Bulletin de Soutien
 
Transparence Financière
Valeur Ajoutée
 
Qui sommes nous ?
L’équipe
Bureau Exécutif
Webadmin: e-mail